07 martie 2022

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII

„Lumea trăiește prin femei” (Jules Michelet)

Ziua Internațională a Femeii este un eveniment anual care sărbătorește toate realizările excepționale ale femeilor din întreaga lume. Este un mod prin care se subliniază modul în care femeile au influențat și continue să influențeze lumea.

Cu acest prilej, în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice este organizată o expoziţie tematică cu genericul „Cele mai reprezentative personaje feminine din literatura română”. Foarte mulţi scriitori şi-au expus punctul de vedere în privinţa femeii. Unii au văzut în ea un element bun al societăţii, alţii, dimpotrivă, au considerat-o cauza tuturor relelor, poate şi pentru că „femeia e mereu schimbătoare şi nestatornică” (Vergiliu) şi „este începutul tuturor păcatelor” (Liviu Rebreanu).

În expoziţia de faţă sunt selectate lucrările din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice, în care sunt reliefate cele mai reprezentative personaje feminine din literatura română: descrierea portretului fizic şi spiritual al acestor personaje, ce ne demonstrează încă odată că femeile sunt puternice, independente, hotărâtoare şi, totodată, sunt înzestrate cu feminitate, sensibilitate, empatie şi multă multă dragoste.

Gama largă de referinţe critice asupra operelor din care fac parte personajele, dicţionarele de personaje literare, culegerile ştiinţifice, articolele din diverse publicaţii periodice, care sunt prezente la expoziţie, pot fi consultate în colecția sălii de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice.