05 martie 2022

LECTURA DE WEEKEND. ADULTER de Paulo COELHO

„Dragostea este primul lucru capabil să schimbe total viaţa unei persoane de la o clipă la alta.”
Paulo Coelho

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri din lume, cărţile fiind traduse în 81 de limbi şi editate în peste 170 de ţări.

I s-au decernat numeroase premii, printre care premiul german Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură. Este membru al Academiei Braziliene de Literatură din 2002, iar în 2007 a fost numit Mesager al Păcii de către ONU.

Cartea „Adulter” (Bucureşti: Editura Humanitas Fiction, 2019) de Paulo Coelho reprezintă unul dintre romanele de succes ale autorului, tradus din portugheză în limba română de Micaela Ghiţescu.

Logoul romanului „Adulter” este „N-ai trăit dacă n-ai iubit”. Linda, o femeie de 31 de ani, şi în ochii celorlalţi, are o viaţă perfectă – cu o familie frumoasă, cu o căsnicie exemplară, doi copii reuşiţi, o carieră de succes şi o casă luxoasă în Geneva. Ea se află la capătul puterilor, într-atât o oboseşte mimarea unei fericiri pe care nu o simte. Numai că într-o zi îl întâlneşte pe Jacob, un fost coleg de care fusese îndrăgostită în adolescenţă, ajuns acum un om politic influent. În timpul interviului pe care acesta i-l acordă, în ziarista de succes se redeşteaptă o pasiune de mult uitată. Linda va încerca să trăiască deplin această iubire imposibilă, şi nu-şi va găsi fericirea până nu-şi va explora fără teamă abisurile sufletului.

Eroina încearcă să găsească un echilibru şi sens între familia ei, relaţia cu soţul şi copiii, carieră, aventura pe care o trăieşte (de aici titlul Adulter) şi sentimentul de neîmplinire pe care îl simte în viaţa ei.

Romanul „Adulter” ilustrează criza existenţială a unei tinere femei din zilele noastre, surprinzând cu fineţe psihologică încercările prin care trece pentru a se regăsi. Cartea poate fi împrumutată la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Niciun comentariu: