13 mai 2023

ISTORIE. PERSONALITĂŢI. CIVILIZAŢIE

În sala de lectură Ştiinţe Socioumanistice şi economice a Bibliotecii Ştiinţifice a USARB este organizată expoziţia cu genericul ISTORIE. PERSONALITĂŢI. CIVILIZAŢIE, care înserează titlurile: 
  • 1910 de ani de la inaugurarea, la Roma, a Columnei lui Traian, monument al etnogenezei românilor (12 mai 113) 
  • Elena Alistar-Romanescu, om politic român, pedagog şi medic, originară din Basarabia - 150 de ani de la naşterea (1873 – 1955).
În urmă cu 1910 ani a fost inaugurată Columna lui Traian, cel mai impresionant monument triumfal construit vreodată. Columna lui Traian este una dintre operele cele mai complete pe care ne-a lăsat-o Antichitatea, sculptate în piatră (marmură), sursă prolifică de studiu pentru istorici, arheologi şi artişti din lumea întreagă.
Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 şi se păstează şi astăzi ȋn Forul lui Traian din Roma. Această dată este atestată de documentele fragmentare păstrate de oraşul Ostia (Fasti Ostienses, 49 î.Hr – 175 d.Hr) ce avea o strânsă legătură cu Roma.
O altă personalitate marcată şi prezentată în expoziţie este Elena Alistar-Romanescu, om politic român, pedagog şi medic, singură femeie din Sfatul Țării din Basarabia, militant activ pentru Unirea cu România. 150 de ani de la naşterea (1 iunie 1873 – 1955). Elena Alistar a fost, prin tot ce a întreprins, o personalitate politică şi o luptătoare excepţională pentru cauza românismului în Basarabia românească.

Niciun comentariu: