12 mai 2023

LECTURA DE WEEKEND. NU VĂ ÎNDRĂGOSTIŢI PRIMĂVARA (Nuvele) de Nicolae DABIJA

„Nicolae Dabija este poate cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia. Unul dintre cei mai de seamă poeţi contemporani, cercetător profund şi original al literaturii vechi româneşti.”
(Grigore VIERU)

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Bişcotari, astăzi Codreni, raionul Cimişlia. În 1975, a debutat cu volumul Ochiul al treilea, urmat de cărţile de versuri: Apă neîncepută, Zugravul anonim, Aripă sub cămaşă, Lacrima care vede, Oul de piatră, Cerul lăuntric, Tăceri asurzitoare ş.a. A fost laureat al unor prestigioase festivaluri internaţionale de poezie, precum şi al Premiului Academiei Române.

După succesul remarcabil al romanului Tema pentru acasă, devenit bestseller naţional cu peste 10.000 de exemplare vândute doar în Republica Moldova, Nicolae Dabija vine cu cea de-a doua carte de proză cu un titlu provocator Nu vă îndrăgostiţi Primăvara!, o colecţie de nuvele, şaisprezece la număr, într-o manieră uşor fantastică unele, într-un limbaj simplu, uşor de citit. Povestioarele sunt relatate cu pilde, înclinaţii spre dragoste, mamă, Dumnezeu şi însoţite de desene grafice ale autorului. Lucrarea a fost desemnată Cartea Anului 2013 la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XVII-a.

Volumul de nuvele poate fi împrumutat la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice a USARB.

Niciun comentariu: