22 aprilie 2022

OBICEIURI ŞI TRADIŢII DE PAŞTI

Învierea Domnului sau Paştele este una din cele mai aşteptate şi mai respectate sărbători religioase care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului. Plină de obiceiuri tradiţionale, sărbătoarea Paştelui, are darul de a reuni la aceeaşi masă cele mai dragi şi apropiate persoane, familia. Paştele sărbătorit în familie este o tradiţie nescrisă, păstrată din generaţie în generaţie, fiind o sărbătoare a iubirii, a jertfirii și a iertării.

În noaptea învierii, credincioşii merg la Biserică pentru slujba religioasă şi sfinţirea bucatelor de Paşti. În coşul de Paşti gospodinele pun ouă roşii, pască, bucate din carne, caş, etc. Alimentele aduse la biserică în această noapte sunt un simbol al reînvierii şi al belşugului. În tradiţia strămoşească era primit, ca întorcându-se de la biserică să păstreze focul aprins, aducând lumina în casă şi gospodărie.

Ajunşi acasă, înainte de a se aşeza la masă creştinii se spală cu apă proaspătă în care se pun un ou roşu, unul alb şi o monedă de argint „ca să fie curaţi, sănătoşi, rumeni şi bogaţi anul împrejur”.

Aşezându-se la masă creştinii mănâncă din cele sfinţite, nu înainte de a se saluta cu expresia „Hristos a Înviat!”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat!”. De Paşte trebuie să fim mai buni, mai înţelegători, mai iertători şi să ne bucurăm de compania celor dragi.

În acest context, Vă invităm la expoziţia Obiceiuri şi tradiţii de Paşti, în care sunt prezentate variate documente despre tradiţiile şi obiceiurile pascale, simbolica acestei sărbători.

Toate sursele pot fi împrumutate la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Expoziţie de suflet