17 mai 2021

PROFESOARA ŞI AUTOAREA NATALIA RUSU

Inginerul Radu Moţoc, secretarul Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Costache Negri” Galaţi, Membrul de Onoare al Senatului Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a contribuit începând cu anul 1992 la îmbogăţirea colecţiei cu documente istorice, hărţi, portrete, colecţii de ex-librisuri: 33 630 volume în valoare de circa 1,5 milioane de lei (100 000 euro).

Recent, Inginerul Radu Moţoc, care a făcut liceul la „Roman-Vodă”, a donat bibliotecii lucrările primite cu dedicaţie care au fost scrise de profesoara Natalia Rusu. „...Din păcate Doamna profesoară s-a stins din viaţă şi aceste cărţi le donez BŞ USARB, ca o mărturie ce a însemnat viaţa unui intelectual român cu rădăcini în Basarabia şi Bistriţa".

Natalia Rusu (16 noiembrie 1931, Tighina – 21 iulie 2018, Roman) s-a născut în Republica Moldova, iar în anii grei ai războiului s-a refugiat împreună cu familia în România. A terminat liceul la Roman, promoţia 1950, şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Timp de 37 de ani, a predat Limba rusă şi Limba şi literatura română la Liceul „Roman-Vodă”, la Şcoala nr. 7 (actuala Şcoală de Artă „Sergiu Celibidache”) şi la Liceul nr. 5 (actualul Colegiu Tehnic „Miron Costin”) din Roman. A publicat volume de versuri dedicate Basarabiei, culegeri de folclor, poezii de dragoste, cărţi pentru copii, în versuri şi proză şi o carte documentară dedicată armenilor din Roman.
  • Din amintirile unei octogenare (Cu deosebită consideraţie, N. Rusu, Iaşi, 9 oct.2014); 
  • Tu, iubirea mea cea mare (Cea mai minunată faţă a existenţei, N. Rusu, Roman, 1 Martie 2011); 
  • Poiana cu flori târzii (Domnului Radu Moţoc, aceste „flori târzii”…, Roman, 19 iunie 2005);
  • Basarabie, raza mea de soare (Domnului Radu Moţoc, susţinător al idealurilor naţionale, sursă de speranţe pentru cei năpăstuiţi. Profesoară, Natalia Rusu, Roman, 19 iunie 2005).
În lucrările lui Natalia Rusu sunt descrise evenimente care nu se regăsesc în cărțile de istorie, oameni care au existat și fapte care s-au întâmplat și care reprezintă realitatea pe care a cunoscut-o. Este istoria așa cum a trăit-o și așa cum a cunoscut-o din ceea ce vorbeau părinții ei.

Utilizatorii BŞ USARB vor studia aceste volume autobiografice, legate de originea ei din Basarabia, cu poezii superbe închinate naturii, mamei sale, dragostei, tot ce avem mai sfânt în noi, tot ce avem mai frumos.

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Să ţii în suflet sfântă datoria
De-a strămuta pe Nistru iarăşi vama.
Aş vrea ca însăţi tu să porţi solia!
Acesta-i testamentul de la mama”.
(Natalia Rusu, 1931 – 2018)