05 decembrie 2022

AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE PERSONALĂ. PSIHOLOGIA IERTĂRII de Dr. Harriet LERNER

Aţi suferit de pe urma unei persoane care v-a rănit? Sau i-aţi provocat cuiva o suferinţă? Tuturor ni s-a întâmplat, căci interacţiunile umane mai puţin plăcute fac parte din viaţă. Dar ce se întâmplă atunci când cel care a comis o trădare, a adus o ofensă ori a creat un inconvenient nu cere scuze şi nu se căieşte? 

Cartea „Psihologia iertării. Cum să vindeci marile trădări şi micile supărări” (Bucureşti, 2020), semnată de Dr. Harriet Lerner, explică procesul iertării, din perspectiva ambelor părţi implicate. Pe de o parte, cel rănit are nevoie să-i fie validată durerea, să iasă la lumină adevărul, iar ofensatorul să-şi exprime regretul. Pe de altă parte, cel care a provocat durerea poate avea nevoie să refacă relaţia cu partea lezată, să-i redobândească încrederea şi să se împace cu sine.

Autorul ne dezvăluie: de ce unii oameni nu cer niciodată iertare; de ce cei mai răi dintre agresori nu au remuşcări; în ce fel adânceşte rana o scuză falsă; când e cazul să acceptăm o scuză autentică; cum să evităm atitudinea defensivă, dacă suntem acuzaţi pe nedrept; de ce nu avem nevoie să iertăm, ca să putem merge mai departe; care sunt căile de a ne găsi pacea minţii, chiar dacă nu am iertat şi multe alte concluzii contraintuitive.

Lucrarea poate fi consultată în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte.



Niciun comentariu: