03 mai 2023

3 MAI - ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI

Anual, la 3 mai, este marcată Ziua mondială a Libertăţii Presei. A fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991, cu scopul de a promova libertatea de exprimare a presei, de a asigura ca jurnaliştii să-şi poată face misiunea în siguranță.

Libertatea presei este un drept fundamental care trebuie protejat și susținut cu orice preț. Ea este unul dintre pilonii principali ai democrației și merită sărbătorită în fiecare zi, și astăzi este o ocazie să reflectăm asupra acestui lucru, presa liberă fiind esențială pentru menținerea unei societăți informate și implicate.

Cu acest prilej, în sala de lectură Ştiinţe Filologice este organizată expoziţia Libertatea Presei: un drept al omului, la care sunt selectate publicaţii din colecţie, care aduc în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare. 

Expoziţia de faţă este o oportunitate de a ne aminti că democrația nu este posibilă dacă libertatea de exprimare și libertatea presei sunt supuse unor restricții care nu respectă standardele drepturilor omului.

Niciun comentariu: