15 ianuarie 2022

MOLIÈRE, SCRIITOR FRANCEZ, UNUL DINTRE MAEȘTRII SATIREI COMICE – 400 DE ANI DE LA NAŞTERE

„Datoria comediei este să îndrepte oamenii, distrându-i.”
Molière

În data de 15 ianuarie 2022, comemorăm 400 de ani de la naşterea scriitorului francez Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), cunoscut ca director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice. Considerat patronul Comédie-Française, el este și astăzi autorul cel mai interpretat al acesteia.

Molière a exploatat diversele resurse de comedie (verbală, gestuală și vizuală, situațională) și a practicat tot felul de comedie, de la farsă la comedia de personaje. A creat personaje cu psihologie complexă, care au devenit rapid arhetipuri. Departe de rigorile devotamentului sau ascetismului, scopul lui era în primul rând de „a face pe oameni cinstiți să râdă”.

Vă propunem pentru lectură şi studiu volumele: „L’Avare”, „Le Bourgeois Gentilhomme”, „Dom Juan”, „Les Femmes savantes” „Les Fourberies de Scapin”, „Le Malade imaginaire”, „Le Médecin malgré lui”, „Les Précieuses ridicules”, „Le Misanthrope”, „Tartuffe” din seria Univers des Lettres Bordas de la editura Bordas, Paris, cu o biografie cronologică a renumitului dramaturg Molière, o prezentare generală a operei sale, o analiză metodică a piesei, note şi întrebări. Toate aceste lucrări pot fi împrumutate la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr. 4 Documente în limbi străine a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Linkuri utile:

Niciun comentariu: