07 octombrie 2022

LECTURA DE WEEKEND. CĂSUŢA DE LA RĂSCRUCE de Ion DRUŢĂ

„Atunci când, în sfârşit, revii la casa părintească, descoperi că, de fapt, nu îţi era dor de casa veche, ci de copilăria ta.”
Sam Ewing

Utilizatorilor pasionaţi de proza memorialistică druţiană le recomandăm volumul Căsuţa de la Răscruce semnat de Ion Druţă, publicat în 2018 la Chişinău, Editura Cartier, care include trei nuvele memoralistice: Căsuţa de la Răscruce, Bucovineana şi Katiuşa.

Căsuţa de la Răscruce  de Ion Druţă
Piesa de rezistenţă a volumului, Căsuţa de la Răscruce, în 5 secvenţe, reproduce atmosfera anilor ’50 care se începe cu descrierea amintirilor ale epocii chişinăuiene din biografia scriitorului. Naraţiunea are un singur erou, el este şi povestitorul. Unele personaje din acest volum, caracterizate de însuşi naratorul, se divulgă într-un moment ca nedemne.

Bucoviniana - cel de al doilea text, povesteşte, într-o naraţiune-cadru, despre o întâlnire clandestină (de frica securităţii sovietice) cu o „cititoare”, care îl provoacă pe autor/narator la această aventură nocturnă… pentru a-i mărturisi scriitorului istoria vieţii sale. Arestată şi deportată încă de când era elevă, pentru un slogan scris pe tablă în care ea „protestează” împotriva „colectivizării” forţate, eroina parcurge cercurile infernului stalinist, lucrând la tăiat pădure în taigaua siberiană. O istorie colaterală, povestită de ea, este a unei fiinţe fragile, o femeie de viţă aristocratică, poreclită în lagărul siberian „Anna Karenina”.

Ultimul text din carte, Katiuşa, este inspirat din biografia lui Alexandru Ţăţulescu, medicul personal al generalului Avramescu, deţinut politic într-un lagăr de lângă Vorkuta, dincolo de Cercul Polar. Nuvela povesteşte, ca şi în cazul nuvelei lui Soljeniţîn, o zi (sau, mai precis: o seară şi o noapte) din viaţa unui condamnat la Gulag.

Cartea este localizată în sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică şi în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice.




Niciun comentariu: