21 ianuarie 2022

LECTURA DE WEEKEND: CASTELUL DE STICLĂ: MEMORII de Jeannette WALLS

„Cea mai mare binecuvântare a unui om este familia sa.”
Marius Torok

În acest weekend Vă propunem pentru lectură romanul „Castelul de sticlă” (Bucureşti, Editura Youngart, 2016) scris de Jeannete Walls, o jurnalistă care a decis să îşi scrie memoriile şi modul în care a crescut.

Cartea „Castelul de sticlă” este povestea adevărată şi tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber şi traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soţii Walls îşi cresc cei patru copii învăţându-i să nu se teamă de nimic, să gândeascâ liber, să fie independenţi, dar toate acestea vin cu preţul unei vieţi de nomazi, al absenţei unei case decente şi, de multe ori, al lipsei mâncării şi hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligenţă, îi învaţă pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-şi depăşească temerile, le dăruieşte stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reuşeşte să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, îşi povesteşte copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar şi de o profunzime emoţionantă.

Ceea ce face această carte atât de specială, devenită bestseller în numeroase ţări, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obişnuit le-ar ascunde poate, din jenă, ci faptul că face asta cu tandreţe şi dragoste faţă de familia sa, încercând mai degraba să-şi înţeleagă părinţii decât să-i judece.

„Şocantă, tristă, pe alocuri melancolică, această carte minunat scrisă descrie cu sinceritate, dar şi cu o surprinzătoare afecţiune, relaţiile cu părinţii şi tăria legăturilor unei familii, la bine şi la rău.”
American Library Association

Cartea „Castelul de sticlă” de Jeannette Walls a fost ecranizată în 2017. Textul tipărit al romanului poate fi împrumutat la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.

Niciun comentariu: