19 ianuarie 2022

ACHIZIŢII RECENTE DIN DOMENIUL LINGVISTICII


În colecţia sălii de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice a apărut noi lucrări din domeniul lingvisticii: „Oameni ai cuvântului: Culegere de articole ştiinţifice” (Chişinău, 2020), coordonată de Aurelia Hanganu.

Volumul de faţă cuprinde 9 interviuri realizate cu lingviști consacrați din Republica Moldova: Vasile Bahnaru, Nicolae Mătcaș, Anatol Eremia, Vasile Pavel, Mihail Purice, Maria Cosniceanu, Iraida Condrea, Elena Constantinovici şi Gheorghe Popa, profesor universitar, doctor habilitat, USARB.


Volumul „Eugeniu Coşeriu: pagini de exegeză şi de reconstrucţie biografică” (Iaşi : Institutul European, 2020), semnat de Johannes Kabatek şi îngrijit de Cristina Bleorţu, este o traducere de Alina-Viorela Prelipcean şi se bazează pe un dialog între Johannes Kabatek şi Eugeniu Coşeriu care se realizează, mai întâi, printr-un interviu cu discipolul maestrului („Alteritate, toleranţă şi masochism”), unde se pune accent pe conceptul de corectitudine idiomatică.

Johannes Kabatek descrie opera şi persoana lui Coşeriu bazându-se pe trei caracteristici care-l defineau pe lingvistul român: memorie, logică şi putere de muncă. Iar în cele din urmă, plecând de la edificiul coşerian, îi dezvoltă ideile şi ajunge la texte precum cel despre intuiţie şi empirism sau la manifestul despre Slow linguistics, un text fundamental pentru lingvistica contemporană, care ar trebui să fie un ghid pentru orice student şi cercetător.

Prin apariţia acestui volum lingviştii români vor cunoaşte nu doar mai bine opera şi ideile coşeriene, ci vor putea intra în contact cu ideile dezvoltate de unul dintre cei mai importanţi discipoli coşerieni, Johannes Kabatek, cel care se ocupă de Arhiva „Eugeniu Coşeriu” din Tübingen.

Niciun comentariu: