Tatiana Ţîbuleac este scriitoare din Republica Moldova, originară din Chişinău. A copilărit şi a făcut studiile la Chişinău. După opt ani de jurnalism la ProTV se stabileşte la Paris, unde lucrează în comunicare.
Debutul editorial l-a marcat în 2014 cu cartea „Fabule moderne”.
Cel de-al doilea roman al scriitoarei este „Grădina de sticlă” (Chişinău, Editura Cartier, 2018) în care se relatează viaţa unei fete adoptate dintr-un orfelinat din ţară de către o femeie care trăieşte din colectarea de sticle goale. Lastocika, eroina Tatianei Ţîbuleac se mută într-un bloc din Chişinău, unde colecţia de locatari devine familia ei – oameni diverşi dar obişnuiţi şi trişti, fiecare nefericit în felul lui. Femei care muncesc, gătesc, fac conserve şi curăţenie, spală rufe, se mândresc cu copiii sau cu perdelele şi feţele de masă; bărbaţi, mai puţini, care beau sau grădinăresc în curtea blocului; copiii muncesc, se joacă, merg la şcoală, cresc. Ruşi, moldoveni, ucraineni… printre faptele mărunte, de supravieţuire, se strecoară vibraţiile marilor evenimente, cu imprevizibilitatea unor calamităţi naturale. E interzis consumul băuturilor alcoolice, iar asta afectează afacerea cu sticle goale. Deşi învăţase limba rusă, limba „orăşenilor”, pentru care avea o mare admirație, Lastocika insistă să urmeze şcoala moldovenească, unde, din senin, limba moldovenească devine limba română, scrisă în alfabetul latin, şi peste noapte unii se descoperă victime, români care au avut de suferit din cauza originii şi nu a propriilor alegeri. Tot peste noapte dispar şi banii economisiţi cu greu în ani de zile. Oamenii îmbătrânesc, se îmbolnăvesc, viaţa aşa cum o ştiau ei dispare...
„Grădina de sticlă”a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019) şi tradus în franceză, spaniolă, bulgară şi albaneză.
Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Ţîbuleac poate fi împrumutat la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu