„Cine ştie limba română are calea deschisă la tezaurul intelectual al limbilor romanice moderne,are în fine cheia la limba latină, la civilizaţia antică.”Mihai Eminescu
În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul. Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne servesc, atât, la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
Recent colecţia sălii de lectură nr. 4 Documente în limbi străine s-a îmbogăţit cu lucrarea „Limba română în templul Muzelor = La linqua delle prime traduzioni teatrali romene” de Donatiello Federico, din Colecţia Universitas. Seria filologie (Bucureşti : Eikon, 2020). Această ediţie în limba italiană, stucturată în trei capitole, prezintă laboratorul de traduceri teatrale de tragedii franceze şi italiene al scriitorilor români din prima jumătate a secolului al XIX: I. H. Rădulescu, G. Asachi, C. Aristia şi C. Negruzzi. Volumul conţine glosar de neologisme, note la glosar, bibliografie generală şi va fi util studenţilor, cadrelor didactice, traducătorilor, precum şi celor pasionaţi de filologie, iubitori ai limbii materne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu