12 noiembrie 2019

13 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A EDUCAŢIEI COPIILOR NEVĂZĂTORI

Începând cu anul 1946, pe 13 noiembrie, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745 – 1822), întemeietorului primei şcoli pentru nevăzători din lume (Paris,1784), se sărbătoreşte Ziua internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători. Acest eveniment poartă un caracter internaţional, fiind marcat în lumea întreagă.
În acest context, în sala de lectură Nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, naturii, reale. Arte, este organizată expoziţia „Teorii şi experienţe în educaţia  incluzivă. 13 noiembrie - Ziua  Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători”, care cuprinde cele mai relevante documente din domeniile pedagogiei speciale şi psihologiei pedagogice, în care sunt reflectate: cadrul conceptual şi legislativ de dezvoltare a educaţiei incluzive, managementul educaţiei incluzive, cerinţele educaţionale speciale, tehnologiile didactice incluzive, incluziunea educaţională a copiilor cu deficienţe de vedere.

Important
  • Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. 
  • Statisticile arată că, la ora actuală, în lume trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficienţe de vedere. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. 
  • La fiecare minut, orbeşte un copil. 
  • Conform datelor oficiale, în Republica Moldova se atestă peste 183, 700 mln de persoane cu dizabilităţi, dintre care circa 10 000 sunt persoane cu deficienţe de vedere.


Niciun comentariu: