29 mai 2023

AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE PERSONALĂ. O EDUCAŢIE EMOŢIONALĂ de Alain de BOTTON

„O persoană inteligentă emoțional își alocă timpul necesar pentru a își da seama ce îi conferă sens vieții sale profesionale și are încrederea și tenacitatea de a încerca să găsească un echilibru între prioritățile sale interioare și solicitările venite din partea lumii exterioare.”
Alain de Botton

Inteligența emoțională e un concept care continuă să sune destul de ciudat, pentru că tindem să o percepem drept o capacitate unitară, și nu ca ceea ce este de fapt: un cuvânt atotcuprinzător pentru ceea ce reprezintă în realitate o suită de calități, direcționate spre o multitudine de obstacole diferite. Există inteligență matematică și culinară, inteligență legată de literatură și inteligență față de animale. Putem fi siguri că nu există o persoană complet inteligentă – și probabil nici vreuna de-a dreptul proastă. Suntem cu toții nemaipomenit de pricepuți la a ne da peste cap viețile, indiferent de prestigiul gradului nostru universitar, și suntem mereu în stare să contribuim sincer la ceva, oricât de neortodoxe ne-ar fi calificările.

Lucrarea „O educație emoțională” (Bucureşti, 2020), este rezultatul mai multor minți ce au fost coordonate de către Alain de Botton pentru a crea în final acest volum. Cartea tratează mai multe subiecte începând cu sinele personal, modul în care suntem influenţaţi de primii ani de viață și ajungând la viața în cuplu. 

Cartea reprezintă un efort util și lăudabil de a crește gradul de conștientizare asupra unei abordări mai sănătoase de a trăi.

Lucrarea poate fi consultată în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cartea e foarte utila in dezvoltarea personala si formarea profesionala a fiecarei persoane. Multumim de informare.