15 ianuarie 2023

ETERNUL EMINESCU

În fiecare an, la 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Națională a Culturii și Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, prozator și jurnalist român, cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Pentru a onora creația și personalitatea poetului Mihai Eminescu, în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice, conform Programului, este organizată expoziţia cu genericul Luceafărul de Mihai Eminescu: operă aniversară - 140 de ani de la publicare.

Luceafărul” este cel mai lung  poem de dragoste și una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873 și a fost scrisă și finalizată de-a lungul multor ani, ajungând să fie publicată în 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și, în final, în volumul princeps intitulat Poesii sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884. La baza poemului stă basmul românesc Fata din grădina de aur, cules de cercetătorul german Richard Kunisch. În 2009, a fost omolgat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste. 

Expoziţia din sala de lectură include:

  • Opera autorului, găzduită prin timp în colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB din diferiţi ani de ediţie, în care putem regăsi poemul „Luceafărul”.
  • Ediţii bilingve a „Luceafărului”: română-engleză, română-franceză, română-italiană, română-maghiară, română-rusă, italiană-română.
  • Critica literară: monografii semnate de marii critici literari români: George Călinescu, Nicolae Iorga, Pompiliu Constantinescu, Marina Mureşanu, Ioana Petrescu, Dumitru Vatamaniuc, Mihai Cimpoi, Maria Şleahtiţchi şi o serie de studii şi articole, eseuri, analize şi sinteze, aprecieri critice, comentarii literare, dicţionare de personaje literare, dicţionare de referinţe critice semnate de mai mulţi autori;
  • Publicaţiile periodice care conţin articole ştiinţifice privind viaţa, opera şi activitatea scriitorului.

Documentele expuse pot fi consultate în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice şi împrumutate la domiciliu din colecţia sălii de îmrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică.



Niciun comentariu: