13 ianuarie 2023

LECTURA DE WEEKEND. VIN DE PĂPĂDIE de Ray BRADBURY

„A trăi o viaţă întreagă nu înseamnă să întrebi în fiecare minut semnificaţia ei. El nu este, sau mai degrabă, viaţa în sine este principalul înţeles. Viaţa pentru viaţă.”
Ray Bradbury

Provocarea din weekendul acesta este romanul Vin de păpădie, titlul original Dandelion Wine, de Ray Bradbury, editat în 1957, considerat unul din cel mai de succes bestseller al autorului.

Romanul Vin de păpădie de Ray Bradbury este parţial autobiografic. La început, evenimentele au loc în jurul a doi fraţi Douglas şi Thomas. Băieţii au un bunic, care le oferă să adune păpădii pentru o mică taxă. Apoi face vin din ele. Îngheţata de vanilie şi vinul de păpădie au devenit deja ritualuri estivale, dar în vara anului 1928 ei încearcă şi gustul amar al morţii, fragilitatea fericirii şi ireversibilitatea timpului. Orăşelul Greentown, pe care credeau că-l cunosc atât de bine, le dezvăluie şi alte secrete, iar unele dintre ele sunt desprinse dintr-un univers fantastic.

În Vin de păpădie se ridică o întrebare importantă despre fericire. Oamenii sunt în permanentă căutare a fericirii, gândindu-se că este undeva departe, vor să facă ceva, să meargă undeva, întotdeauna le lipseşte ceva. Drept urmare, se dovedeşte că fericirea este aici şi acum, iar viaţa reală, aşa cum este, este fericirea.

Volumul Vin de păpădie de Ray Bradbury (Editura Paladin, Bucureşti, 2019) este localizat în colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Niciun comentariu: