11 martie 2022

LECTURA DE WEEKEND. UN SEMN DE ÎNTREBARE ESTE O JUMĂTATE DE INIMĂ de Sofia LUNDBERG

„Suntem cu toţii în mocirlă, dar unii dintre noi privesc spre stele.”
Oscar Wilde

În acest weekend Vă propunem spre lectură cartea „Un semn de întrebare este o jumătate de inimă” (Bucureşti, Editura Litera, 2020) de Sofia Lundberg, care reprezintă un roman de succes chiar de la apariţia lui în Suedia, tradus deja în 22 de limbi şi vândut în milioane de exemplare în 34 de ţări şi teritorii. În 2019, a intrat în preselecţia pentru prestigiosul premiu franţuzesc Prix des Lecteurs.

Romanul denotă povestea de viaţă a lui Elin Boals – eroina romanului. Viaţa ei este perfectă. Are mare succes ca fotografă în New York, este căsătorită de mult timp cu Sam şi au împreună o fiică de 17 ani, Alice. Dar ceva i-a lipsit mereu...

Într-o zi, Elin primeşte o scrisoare de la prietenul ei din copilărie, Fredrik, care îi fusese singurul sprijin într-o existenţă plină de lipsuri materiale din Suedia. Este o perioadă despre care nu vorbeşte niciodată, nici măcar cu cei apropiaţi, şi pe care s-a străduit din greu să o uite. Dar cu acest semn de viaţă neaşteptat, îi reapar în minte gândurile şi trăirile de demult şi Elin se îndepărtează şi mai tare de familie. În acelaşi timp, este copleşită de ruşinea faptelor din trecut, care au determinat-o să fugă şi să nu se mai întoarcă. În fine, Elin înţelege că trebuie să-şi înfrunte trecutul ca să se vindece şi ca să-şi păstreze familia actuală. Călătoreşte spre un alt continent, în încercarea de a trece peste vină şi ruşine, de a se regăsi pe sine şi, astfel, de a reînvăţa să iubească.

„E o adevătară artă să poţi crea portrete de oameni care să te facă să simţi toată gama de emoţii şi să te implici în vieţile lor. Mi-a plăcut mult la această carte faptul, că personajele mi s-au părut extrem de reale. […] Trebuie să parcurgi un drum lung ca să ajungi să te cunoşti şi să poţi arăta cine eşti cu adevărat, iar ceea ce este interesant la acest roman e faptul că nu tot ce descoperi e frumos. Unele lucruri sunt urâte, împovărătoare şi produc anxietate. Dar povestea te prinde atât de tare, încât uiţi că nu sunt oameni adevăraţi. Sfatul meu: nu uitaţi cutia cu şerveţele când citiţi cartea.” Boklunga, Suedia.

Cartea „Un semn de întrebare este o jumătate de inimă” de Sofia Lundberg poate fi împrumutată la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.



Niciun comentariu: