10 martie 2022

ANTOLOGIA POEZIEI EROTICE ROMÂNEŞTI

Concepută ca un instrument de informare pentru publicul larg, de la tineretul studios la amatorii de lectură şi la cititorul specializat: profesori de literatură, psihologie, filozofie, oameni de cultură, „Antologia poeziei erotice româneşti” (Ştiinţa, 2017), semnată de reputatul critic, istoric literar şi poet, doctor în filologie, conferenţiar universitar Nicolae Leahu şi Raisa Leahu, profesor USARB, Facultatea de Litere, Catedra de literatura română şi universală, reuneşte 17 texte folclorice şi 148 de poeme culte, semnate de 68 autori, acoperind o îndelungată perioadă de reflecţie asupra uneia dintre temele literare cele mai frecventate, dar şi mai spectaculoase. Această lucrare se regăseşte deja mai mulţi ani în colecţia sălii de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice a BŞ USARB.

Recent în colecţie a apărut o nouă lucrare cu titlu similar, semnată de aceiaşi autori şi editată la Iaşi, Editura Junimea în anul 2020. Este o forma originară a primei lucrări, ceea ce adaugă un autor (Ioan Budai-Deleanu) corpusului developat anterior, bilanţul final al antologiei fiind de 32 de poezii populare, 231 de poeme aparţinând literaturii culte şi 69 de autori.

  • Autorii au realizat o selecţie care a avut mereu în vedere:
  • Ilustrarea principalelor manifestări ale liricii de dragoste, de la poezia folclorică la postmodernism;
  • Nevoile generale ale publicului de a distinge configuraţia axiologică a poeziei erotice;
  • Autorii şi textele care dovedesc o mai pregnantă vocaţie exploratorie în spaţiul erosului, transgresând inerţiile comunicării şi forţând instituirea unor viziuni insolite;
  • Mutaţiile semnificative ce au intervenit, în timp, în însăşi retorica discursului amoros;
  • O carte care să iniţieze, să delecteze şi - dacă a mai fost şi mai e cu putinţă - să rafineze şi să modeleze sensibilitatea, reamintindu-i cititorului că dragostea este (şi) un produs al culturii (deci, şi al poeziei!).

Lucrarea cuprinde şi un aparat auxiliar format din: Repere cronologice, Glosar, Dosar de idei şi o bibliografie generală.



Niciun comentariu: