21 februarie 2022

21 FEBRUARIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBII MATERNE

Ziua internațională a limbii materne este un eveniment global ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul. Limba maternă și cultura sunt componente esențiale în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare, contribuie la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie, ori dacă nu este studiată și exersată în gimnazii, licee şi universităţi.

Cu acest prilej, în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice este organizată o expoziţie tematică cu genericul „Nu e ţară fără limbă, fără limbă nu-i popor”. Expoziţia cuprinde ghiduri de implimentare a curiculumului modernizat pentru treapta liceală, ghidurile profesorului, ghiduri metodologice privind implimentarea curiculumuli în învăţământul gimnazial şi liceal, manuale şcolare pentru treapta gimnazială şi liceală din domeniul limbilor română, rusă şi ucraineană.

Documentele expuse pot fi consultate în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice şi împrumutate la domiciliu din sala de împrumut nr. 2 Documente didactice şi metodice a BŞ USARB.



Niciun comentariu: