16 ianuarie 2022

LECTURA DE WEEKEND. BILLIE de Anna GAVALDA

„Exuberanţa molipsitoare şi bucuria copilărească de a trăi ale Annei Gavalda sunt irezistibile.
”Marie Claire

Anna Gavalda (n.1970) este una dintre cele mai apreciate romanciere franceze contemporane. A debutat în 1999, cu volumul de povestiri „Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva”, distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000. Acesta a fost urmat de alte romane, unul din ele fiind „Billie”, un roman de dragoste, apărut în anul 2015 la Iaşi, editura Polirom, traducere din limba franceză şi note de Ada Tanasă.

„Plin de sensibilitate, simpatic, prietenos, Billie este o revelaţie, un roman incredibil de delicat, cel mai bun de până acum al Annei Gavalda”, afirmă France 2.

Eroina principală a acestui roman este o copilă pe nume Billie. Billie împreună cu amicul său Franck zac pe fundul unei prăpăstii, într-o văgăună din Munţii Cevennes, iar Franck şi-a pierdut cunoştinţa. Ca să-şi salveze cel mai bun prieten, alături de care a trecut prin lungul şir de peripeţii ce a fost viaţa lor de până atunci, Billie face singurul lucru care-i trece prin cap: îi ţine steluţei sale norocoase o pledoarie însufleţită, dezarmant de sinceră şi adesea ireverenţioasă în favoarea prieteniei lor. Îi povesteşte cum au reuşit să se scoată unul pe celălalt de pe fundul prăpastiei care fusese copilăria lor din „lumea a patra”, marcată, pe de o parte, de un tată intolerant şi cu idei extremiste şi o mamă abrutizată de băutură şi, pe de altă, de mizeria unei vieţi trăite lângă groapa de gunoi, într-o familie abuzivă şi nepăsătoare. Îi descrie micile explozii de fericire şi frumuseţe aduse de muzică sau cărţi, dar şi rănile de nevindecat provocate de oameni, capriciile şi greşelile fiecăruia şi curajul de a-şi lua viaţa în propriile mîini, construind, cu o tandreţe stângace şi un umor exuberant, uneori deocheat, un manual de supravieţuire prin iubire.

„Billie, Billie a mea, această micuţă prinţesă a copilăriei spulberate care-şi croieşte drum prin viaţă cu o puşcă de vânătoare într-o mână şi fluturând Cu dragostea nu-i de glumit în cealaltă, este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în viaţa mea de scriitoare” menţionează Anna Gavalda.

Romanul „Billie” de Anna Gavalda poate fi împrumutat la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.

Niciun comentariu: