Şahul (de la cuvântul persan shah „rege”) este un joc de strategie între doi jucători. Există mai multe versiuni despre originea şahului, cele mai răspândite dintre ele consideră ca ţară de origine India, Persia şi China. Perioada în care a apărut jocul de şah se apreciază că a avut loc între secolul III şi secolul VI.
„Gambitul Damei”, semnat de Walter Tevis este povestea unei şahiste excepţionale, care se luptă cu dependenţa, descoperind că are un talent remarcabil la şah şi începe un drum neaşteptat spre celebritate. O poveste a unui pion promovat în regină, care a avut loc în anii 50 la orfelinatul Methuen.
Protagonista romanului, Beth Harmon, e trimisă la orfelinat la vârsta de 9 ani. Aici, ea îşi descoperă talentul extraordinar la şah, dar devine dependentă de calmantele verzi care li se dau copiilor. Micuţa este liniştită, rezervată şi trece neobservată. Asta până când joacă primul şah, pe care l-a învăţat de la domnul Shaibel, paznicul ofelinatului. Simţurile sale devin ascuţite, gândirea sa clară, iar pentru prima dată în viaţa sa simte că deţine controlul.
Femeie într-o lume interzisă, o lume a bărbaţilor, a regilor şahului, Beth Harmon este un pion „orfan”, care se transformă în regină (damă) jucând gambitul. În şah, gambitul presupune sacrificarea unei piese albe în deschidere (cel mai adesea un pion sau dama), în scopul obţinerii unui avantaj.
Ea pune piedică pe rând adversarilor cucerind fără milă tabla de şah, de pe rândul al doilea – orfelinatul Methuen – până la rândul opt, la Moscova.
Cartea „Gambitul Damei” de Walter Tevis a stat la baza celui mai urmărit serial Netflix din toate timpurile, lansat în anul 2020, care a câştigat 11 premii Emmy, Globuri de Aur pentru Cel mai bun miniserial şi Cea mai bună actriţă.
Romanul „Gambitul Damei” (Bucureşti, Editura Bookzone, 2020) de Walter Tevis poate fi împrumutat la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu