12 noiembrie 2021

LECTURA DE WEEKEND. CÂNTECUL MĂRII de Oleg SEREBREAN

Săptămâna aceasta Vă propunem pentru lectură volumul „Cântecul mării” scris de Oleg Serebrean (Chişinău, Editura Cartier, 2018).

Cartea „Cântecul mării” ne prezintă evenimentele din primăvara anului 1944, la Cernăuţi. Autorul scoate în evidenţă o tragedie istorică, cea de la finele celui de-al Doilea Război Mondial în Bucovina, la venirea trupelor sovietice, perioada de 100 de zile în care puterea sovietică se face instalată împreună cu frica şi teroarea.

Cuplul în jurul căruia gravitează evenimentele este Marta şi Filip Skawronski. Marta Skawronski este fiica unor nobili germani, baronii Waldburg din Bucovina, implicaţi în Unirea Bucovinei cu România la 1918, cu un sfert de sânge românesc pe linia uneia dintre bunicile sale. Soţul ei, Filip Skawronski, de origine ucrainean, care provine dintr-o familie modestă a unui pădurar din Sudul judeţului Storojineţ, îşi face slujba de protoiereu la o biserică românească ortodoxă din Cernăuţi.

Acest cuplu mai înseamnă istoriile şi memoriile familiilor din care provin, călătorii prin nămeţii iernii anului 1944 la părinţii lui Filip, la ţară.

Tema plecării, retragerii, e urmărită cu multă forţă, într-un registru realist, chiar şi când sunt evocate lucrurile care trebuie abandonate, o imagine de decompoziţie şi cesiune.

„Cântecul mării” este romanul unei iubiri în bernă, al vremurilor de război, precum şi un roman sonor, muzical: simţim pretutindeni prezenţa tangoului omonim, interpretat la balul unde aveau să se cunoască Filip şi Marta.

În anul 2012 pentru romanul „Cântecul mării” (Editura Cartier, 2011) Oleg Serebrean a fost distins cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova. 

„Această carte a lui Oleg Serebrian atinge profund. E un roman dictat de urgenţe: dureros, dar, în acelaşi timp, luminos, împărţit între o proză poetică şi transparenţa unui eseu. De pe poziţia unei ambiguităţi inteligente, el abordează istoria care lipseşte şi despre care trebuie spuse atâtea, istoria Europei Centrale, cu frontierele ei rănite şi privirea încă rătăcită într-un orizont necunoscut. E un roman viu, cu dialoguri profunde, deşi adesea situate parcă dincolo de speranţă. Cartea ne oferă o lectură generoasă [...].” 

(Marco Lucchesi, critic literar, membru al Academiei Braziliene de Litere)

Romanul „Cântecul mării” de Oleg Serebrean poate fi împrumutat din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.

Niciun comentariu: