„Literatura are acelaşi rol ca o lumânare în mijlocul unui lagăr în miezul nopţii. O lumânare aproape că nu luminează, dar ne permite să vedem cât întuneric există în jurul ei.”William FAULKNER
Auschwitz este numele unui complex de lagăre de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste. Lagărele de exterminare au fost un tip de complexe construite de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu scopul uciderii sistematice a milioane de oameni în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Holocaust. Lagărul de Concentrare de la Auschwitz a fost eliberat în 1945 de către trupele sovietice.
Cartea „Bibliotecara de la Auschwitz” (Bucureşti, Editura Rao, 2015) semnată de ziaristul şi scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe se bazează pe povestea adevărată a unei supravieţuitoare a lagărului de concentrare nazist, Dita Kraus, o copilă de 14 ani, care, în blocul 31 de la Auschwitz, a luat în grijă cele câteve cărţi interzise, folosite ca manuale de un grup de adulţi, „profesori” ai copiilor deportaţi. Biblioteca Ditei este cea mai mică din istorie: opt cărţi, însă una dintre cele mai valoroase, întrucât ea îşi riscă viaţa pentru a-i ajuta pe ceilalţi ca, prin lectura, să poată evada din dura realitate.
Pentru romanul „Bibliotecara de la Auschwitz”, Antonio G. Iturbe a obţinut premiul Troa Libros, acordat de Fundaţia Troa.
Cartea „Bibliotecara de la Auschwitz” este localizată în colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiintifice şi beletristică a BŞ USARB.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu