Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Sărbătoarea Paştelui conţine câteva etape îndelungate de pregătire a trupului şi sufletului pentru întâlnirea şi petrecerea acesteia. Sunt respectate un şir de obiceiuri care se practică în preajma acestei sărbători şi care se desfăşoară în Postul Mare timp de şapte săptămâni.
Toate tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti de Paşte sunt valorificate în familii. Cel mai răspândit obicei creştin de Paşti este vopsirea de ouă roşii, a căror prezenţă este obligatorie pe masa de Paşti. Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară şi alte mâncăruri tradiţionale: pască, cozonac, drob.
În cartea „Tradiţii şi credinţe de Paşti” de Lucian-Vasile Szabo (Timişoara, Editura Bastion, 2009) sunt marcate toate sărbătorile, credinţele şi ritualurile pascale ordonate cronologic, respectându-se ciclul din calendarul popular. Acestea fiind: Postul Paştelui, Credinţe de Florii, Săptămâna Patimilor, Focul de Paşte, Credinţe pentru ziua de Paşti, Ouăle de Paşti, După Paşte, Blajinii, Povestea de Paşti – Credinciosul, Sfântul Ioan, botezul, învierea, Pasca de Paşti, Sufletele.
Volumul poate fi împrumutat la domiciliu din sala de împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice şi beletristică, Colecţia „Mircea Filip” a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu