Cât de corect ştim, vrem şi reuşim să vorbim?
Pentu a da răspuns la această întrebare, sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice Vă invită să răsfoiţi filele cărţilor care au îmbogăţit recent colecţia Bibliotecii Ştiinţifice:
- GARLANDA, Federico. Filosofia cuvintelor : Introducere în ştiinţele limbii, pe înţelesul tuturor / Federico Garlanda ; traducere din limba engleză, cuvânt înainte şi note de Roxana Vieru. - Iaşi : Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", 2019.
- CĂPĂLNĂŞAN, Emina. Limba română de a(stă)zi / Emina Căpălnăşan ; cuvânt însoţitor de Călin Ciobotari ; postfaţă de Florina-Maria Băcilă. - Iaşi : Junimea, 2019.
|
În lucrările menţionate sunt abordate teme de lingvistică istorică şi comparată, de filosofia limbajului, de importanţa formei cuvintelor, dar şi a realităţii extralingvistice, despre preluarea şi integrarea elementelor străine, cărţile fac previziuni şi augmentează opţiuni, răspund la întrebări fireşti şi subliniază mondenităţi lexicale. Autorul invită cititorul la o incursiune în viaţa cuvintelor şi în lumile reflectate de ele, ca într-o radiografie a umanităţii, care nu ţine cont de graniţe spaţio-temporale şi care e făcută din perspective diverse: socială, politică, culturală etc. |
Fiecare capitol al lucrării „Limba română de a(stă)zi„ e un fel de articol de dicţionar - o scurtă istorie sau o întâlnire personală a autorilor cu un cuvânt sau cu alăturări curioase. Dileme ale uzului, forme de plural greu de intuit, analogii mai puţin comune, curiozităţi formale - toate îşi găsesc loc în paginile acestor cărţi, ce se doresc a fi nu doar o formă personală de a nota realitatea lingvistică a prezentului, ci şi un ghid interesant, actual şi diferit pentru toţi cei pasionaţi de fond, dar şi de formă. |
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu