03 decembrie 2019

3 DECEMBRIE – ZIUA PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI

 „Când ne asigurăm drepturile persoanelor cu dizabilități, ne apropiem de îndeplinirea promisiunii centrale a Agendei 2030 - de a nu lăsa nimeni în urmă.”
António Guterres, UN Secretary-General

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități  este organizată în întreaga lume anual la data de 3 decembrie, începând cu anul 1992, pentru a sprijini persoanele cu dizabilități. Respectarea zilei are ca scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. În fiecare an, ziua se concentrează pe un aspect diferit. Genericul anului 2019 este „Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030" („Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda"), menţionează site-ul ONU.



În acest context, în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, naturii, reale. Arte, este organizată expoziţia „Incluziunea socială contează. 3 decembrie – Ziua Persoanelor cu dizabilităţi”, la care sunt prezentate documentele din colecţia BŞ USARB ce conţin informaţia despre: Cadrul conceptual şi legislativ de dezvoltare a educaţiei incluzive; Managementul educaţiei incuzive şi dezvoltarea şcolii incluzive; Conştientizarea şi acceptarea dizabilităţilor.

Niciun comentariu: