22 aprilie 2019

ZIUA LIMBII ENGLEZE

Ziua limbii engleze este celebrată pe 23 aprilie. Inițiativa de a dedica o zi a anului fiecăreia dintre cele șase limbi oficiale ale ONU aparține Departamentului pentru informații publice al Secretariatului ONU, care a pus-o în practică începând cu anul 2010. Zilele internaționale ale ONU servesc la consolidarea dialogului intercultural și a dezvoltării unei lumi multilingve și confirmă egalitatea tuturor limbilor oficiale ale Organizației: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. 
Engleza, împreună cu franceza, reprezintă una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului Națiunilor Unite. Pentru că este atât de larg vorbită, limba engleză este adesea menționată ca un “world language”, sau “lingua franca” a epocii moderne.

Aflaţi mai multe:

• 20 martie - Ziua limbii franceze (coincide cu Ziua Internațională a Francofoniei); 
• 20 aprilie - Ziua limbii chineze (dedicată lui Cāng Jié, creatorul scrisului chinezesc);
• 23 aprilie - Ziua limbii engleze (coincide cu aniversarea morții lui William Shakespeare, cel mai faimos dramaturg și poet al literaturii engleze);
• 23 aprilie - Ziua limbii spaniole (data la care este comemorată moartea marelui geniu al literaturii spaniole, Miguel de Cervantes Saavedra); 
• 6 iunie - Ziua limbii ruse (aniversarea nașterii lui Alexandr Puskin, fondator al literaturii ruse moderne); 
• 18 decembrie - Ziua limbii arabe (comemorează aprobarea limbii arabe în 1973 ca limbă oficială și de lucru a Adunării Generale și a principalelor sale comisii). 

Niciun comentariu: