30 mai 2018

Spune NU fumatului

31 mai este declarată Ziua Mondială împotriva tutunului. Incă de la prima sa ediţie, din 1988, Ziua mondială împotriva tutunului a reprezentat un bun prilej pentru fumători sa se lase de acest viciu. 
Statisticile arată că, la nivel global, consumul de tutun provoacă anual moartea a 6 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, dar expuşi fumatului pasiv.

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale împotriva fumatului, în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psiho-pedagogice, ale naturii, reale. Arte este organizată expoziţia „Riscurile fumatului”. Documentele prezentate includ  informaţii privind influenţa tutunului asupra sănătăţii, prevenirea consumului   de nicotină, combaterea şi profilaxia fumatului.

Vă propunem câteva  publicaţi privind riscurile fumatului pentru sănătate pentru acţiuni de comunicare, informare şi educare a copiilor şi adolescenţilor.


 •  Barnea, Elena. Dacă fumezi dăunezi şi nefumătorilor şi propriilor copii. Bucureşti: Editura Medicală, 1981. 95 p.

Lucrarea are meritul deosebit de a expune şi comenta nu numai severele consecinţe ale fumatului pentru fumător ci şi acţiunea complexă toxică exercitată de fumul de tutun asupra anturajului cu gravitate deosebită pentru copii şi femeile însărcinate. Efectele asupra propriilor copii şi nefumătorilor, demonstrate prin cercetări, sunt prezente pe baza unei documentări ample, aşa cum o arată şi numeroasele tabele şi grafici.

    • Bucur, Gheorghe-Eugeniu; Popescu, Octavian. Educaţia pentru sănătate în familie şi în şcoală. Bucureşti: Fiat Lux, 2004. 271 p. ISBN 973-9250-69-6

Este rezultatul colaborării exemplare a unor specialişti cu o bogată experienţă teoretică şi practică în pediatrie, igienă şi medicină şcolară, epidemiologie, psihosociologie şcolară, educaţia pentru sănătate şi promovarea sănătăţii. Sumarul se caracterizează printr-o mare complexitate, cuprinzând probleme de dezvoltare fizică şi psihică, de patologie curentă a copilului de vârstă şcolară, norme de igienă a procesului instructiv-educativ. O importanţă deosebită o prezintă capitolele consacrate educaţiei pentru sănătate a copilului şi adolescentului şi, cu deosebire, educaţiei sexuale şi prevenirii consumului de tutun şi droguri la elevi.

Niciun comentariu: