05 decembrie 2017

5 DECEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SOLULUI

Uniunea Internaţionala de Ştiintă a Solului a propus, în 2002, printr-o rezoluţie, sărbătorirea la 5 decembrie a Zilei Mondiale a Solului cu scopul informării oamenilor asupra necesității conservării și restaurării solului, el reprezentând rezervorul pentru cel puțin un sfert din biodiversitatea planetei. Tema zilei anului 2017 este "Îngrijirea planetei pornește de la sol".

În jurul studierii solului există o comunitate mondială care numără circa 60.000 de oameni de știință.

„Pentru generarea a trei centrimetri de sol fertil natura are nevoie de 1000 de ani, iar în cazul în care rata curentă de degradare a acestuia continuă în același ritm, peste 60 de ani lumea se poate confrunta cu dispariția sa... Solul este baza vieții. 95% din alimentele noastre vine din sol”
 Maria-Helena Semedo, reprezentant al Administraţiei Alimentelor și Agriculturii (FAO)
„Solul continuă a fi precăutat ca obiect de proprietate fără o atenţie cuvenită măsurilor necesare de întreprins pentru folosirea lui raţională în vederea restabilirii fertilităţii lui. Putem presupune că stabilizarea şi tendinţa de diminuare a nivelului de producţie este influenţată nu numai de schimbările climatice, schimbările socio-economice, dar şi de reducerea drastică a fertilităţii solurilor arabile…”
Boris Boincean, dr. hab. în ştiinţe agricole
Recent colecţia Bibliotecii Ştiinţifice s-a completat cu lucrarea Compendiu de pedologie (Bucureşti, 2013), semnat de Răzvan Oprea. Conţinutul acestui manual este patronat de trei noţiuni: sol, pedologie şi pedogeografie. Nivelul de abordare şi conţinutul lucrării o fac utilă în egală măsură studenţilor care se pregătesc în domeniul ştiinţelor naturii, profesorilor şi celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniu sau în domenii conexe, precum şi tuturor pasionaţilor de studiu, care doresc să îşi actualizeze sau să îşi creeze o imagine asupra acestui înveliş natural de sinteză.


Biblioteca Ştiinţifică USARB oferă acces gratuit la baza de date AGORA –  de pe platforma ştiinţifică Research4Life - informaţia on-line din domeniul agriculturii, mediului şi sănătăţii alimentare. Pentru accesare vizitați pagina web BŞ USARB.

Niciun comentariu: