Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii. M. Eminescu

31.01.2016

Piotr Ilici Ceaikovscki, Colecţia Muzica Viva, Vol. VI


Volumul nr. 6 din Colecţia Muzica Viva, semnat de Adriana Liliana Rogovschi este consacrat operei marelui compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski. O statistică din zilele noastre relevă faptul că în fiecare minut, pe Terra, se cîntă o lucrare de Ceaikovski. În Istoria muzicii, creatorul din Votkinsk este desemnat ca fiind principalul reprezentant al Şcolii Componistice Naţionale Ruse, căci tehnica sa a îmbinat spectaculos folclorul cu ştiinţa muzicii universale.

„Cu faţa pe care nu se zărea niciun zîmbet, cu părul cărunt, îmbrăcat sobru, bărbatul acesta părea, din cap pînă-n tălpi, dascăl! Doar ochii îi străluceau cînd întîlnea pe cineva drag sau cînd descoperea tema mult căutată. De la vîrsta de 6 ani pînă în ultimele clipe a purtat în suflet un strigăt  „Ah, muzica asta!”. O exclamaţie? ... O durere? ... O uimire, singura care l-a urmărit toată viaţa? ... Considera că cineva a desenat un program, un libret pe tiparul cîruia trebuia să se desfăşoare întreaga lui existenţă.”
Adriana Liliana Rogovschi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu