14 octombrie 2024

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ ÎN 2024

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang, 53 de ani, pentru „proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.

Han Kang și-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Love of Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât şi povestiri.

Marea descoperire internaţională a lui Han Kang a venit cu romanul „The Vegetarian”, 2015. Scrisă în trei părți, cartea portretizează consecințele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

În revista „Иностранная литература”, care se regăseşte în colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a USARB puteţi lectura articolul „Книги вразнос. Что у нас переводят. И как” Экспресс-рецензия Даши Сиротинской. În articol se vorbeşte despre traducerea a două lucrări a autoarei „Вегетарианка” şi „Человеческие поступки”.

În România, cărţi semnate de Han Kang au apărut la editura ART. În colecţia musai au fost editate: „Vegetariana”, „Disecţie” şi „Cartea albă”, traduse de Iolanda Prodan.


Niciun comentariu: