19 aprilie 2024

LECTURA DE WEEKEND. PERLA CHINEI de Anchee MIN

În acest weekend Vă propunem o călătorie captivantă şi provocătoare în cultura literară chineză, lecturând cartea Perla Chinei de Anchee Min, autoare de origine chineză.

Romanul, conceput ca o biografie ficţională a renumitei scriitoare americane Pearl Buck, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938, cucereşte încă de la primele pagini prin ineditul perspectivei, lirismul imaginilor şi intensitatea cu care descrie realităţile dure ale unei Chine în tranziţie. Bazîndu-şi întregul roman pe prietenia fictivă dintre Pearl Buck şi Salcia Yee, Anchee Min relatează evenimentele marcante din viaţa scriitoarei din perspectiva acesteia din urmă.

Perla Chinei este o naraţiune, presărată cu dialoguri, care oferă o imagine vie a Chinei de la începutul secolului XX până în anii ’70, o imagine fascinantă mai ales pentru cei aflaţi la primele întâlniri literare cu această cultură.

„Un roman al cărui dramatism atinge pâna şi cel mai mic detaliu, şi o viaţă a cărei profunzime psihologică vine dintr-un destin extraordinar. Descrierea unei vieţi cu totul deosebite a unui personaj-scriitor, nimeni altul decât Pearl S. Buck, devine o poveste de neuitat despre adevăr, compasiune şi cautarea dreptăţii.” (The Independent)

Niciun comentariu: