22 martie 2024

LECTURA DE WEEKEND. CELULE STEM de Silvia GOTEANSCHII

Ziua Internaţională a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie în fiecare an. Deci, pentru acest weekend, Vă recomandăm volumul de poezii Celule Stem, semnat de Silvia GOTEANSCHII, apărut la Chişinău, Prut Internaţional în anul 2022.

„Celulele STEM sunt tipuri speciale de celule din organismul uman [şi din organismele altor specii], care au capacităţi unice şi versatilitate în ceea ce priveşte transformarea în alte tipuri de celule tipice. Ele sunt considerate fundamentale pentru dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi organelor şi au un potenţial semnificativ în dezvoltarea terapiilor pentru boli şi răni.”
Silvia GOTEANSCHII


Subiectul regenerării şi al vindecării e foarte prezent în cartea cu acelaşi titlu. Autoarea subliniază potenţialul şi rezilienţa poeziei.

„Dacă ar fi să căutăm o singură sintagmă prin care să privim ca printr-un microscop întreaga poezie a Silviei Goteanschii din noua ei carte, aceasta ar fi „încântătoarea şi odioasa nelinişte" provocată de eşec, „de şoferul obosit care adoarme la volan", de dimineţile care aduc cu ele groază și teroare, într-o lume în care se întâmplă lucruri din ce în ce mai înspăimântătoare şi în care până şi „fluturii par a fi nişte soldați" iar „moartea îmbrăcată într-un pulover mai vechi" de-a! poetei îşi caută o prietenă ca să scape de singurătate. În poeziile din noua ei carte, poeta reuşeşte de minune să înfăţişeze cu duioşie o atmosferă terifiantă, născută „într-un salon jegos de spital’ sau „într-o cameră întunecoasă a capului". Poeziile ei sunt nişte investigaţii ale unui EU debusolat, dar debordând de vitalitate. O carte despre care se va vorbi foarte mulţi ani de acum înainte." (Dumitru CRUDU)

Niciun comentariu: