02 iunie 2023

LECTURA DE WEEKEND. ULTIMUL DUEL de Eric JAGER

Cititul are puterea de a te face să călătorești în spațiu și timp, în locuri în care nu te-ai fi gândit niciodată să ajungi, iar romanele istorice reuşesc să facă acest lucru într-un mod cu totul şi cu totul impresionant. Cele mai bune ficţiuni istorice te transpun în vremuri fascinante şi te fac martor la momente incredibile şi evenimente din trecut care au schimbat lumea, de la locuri captivante, la decoruri fabuloase, drame emoţionante şi poveşti în care curajul şi sacrificiul merg mână în mână.

Pentru iubitorii genului istoric, recomandam în acest weekend cartea Ultimul Duel (The Last Duel), semnat de scriitorul american Eric Jager. O poveste captivantă despre trădare și răzbunare, a cărei acțiune are loc în Franța în secolul al XIV-lea, bazată pe evenimente reale, ce redă epopeea istorică şi dezvăluie ipotezele care au stat la baza ultimului duel sancţionat de Franţa dintre Jean de Carrouges şi Jacques Le Gris, doi prieteni care în timp au devenit rivali. Carrouges e un cavaler respectat, reputat pentru curajul şi priceperea pe câmpul de luptă. Le Gris este un nobil normand, faimos pentru inteligenţa şi elocvența sa. Soţia lui Carrouges, Marguerite, acuză că a fost agresată de Le Gris, acuzație pe care acesta o neagă. Ea insistă să facă publice detalii despre presupusa agresiune, ceea ce este văzut ca un act extrem de curajos şi, totodată, de sfidare. Aşa se ajunge la duel, o soluţie crudă, care le pune tuturor viaţa în pericol. Urmează un duel acerb în faţa unei mulţimi, printre care şi regele Carol al VI-lea...

„Ultimul Duel este o carte care reuşeşte în mod strălucit să te facă să pătrunzi în atmosfera lumii medievale.”
The Times

Cartea a inspirat o ecranizare de mare succes, având în distribuţie actori celebri precum Matt Damon, Ben Affleck şi Adam Driver. Premiera mondială a filmului Ultimul Duel (The Last Duel) a avut loc în luna octombrie 2021.

Bestsellerul Ultimul Duel (Editura Bestseller, Chişinău, 2022) poate fi împrumutat din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ a USARB.

Niciun comentariu: