Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii. M. Eminescu

18 mai 2023

GEORGE MENIUC: POET, PROZATOR, ESEIST – 105 ANI DE LA NAŞTERE

„Spirit romantic, dublat de luciditate, un visător și un căutător de esențe, receptiv la miracolele existenței.”
Eliza Botezatu

George Meniuc, scriitor de o aleasă cultură literar-artistică, a avut o structură psihologică și o formație intelectuală, a venit din carte spre carte, și-a deschis larg ușile literaturii pentru toate interesele unui intelectual: literatură și pictură, istorie și mitologie, muzică și folclor.

S-a impus în toată puterea unui talent viguros în poezie: „Balade și sonete”, „Versuri alese”, „Vremea Lerului”, „Toamna lui Orfeu”; în proză: „Nuvele”, „Ultimul vagon”, „Disc”, „Delfinul”, etc. În 1939 apare primul volum de versuri întitulat „Interior cosmic”, care mai târziu a fost apreciat de G. Călinescu în monumentala sa „Istoria literaturii române”.


Anul acesta George Meniuc ar fi împlinit vârsta de 105 ani. Cu prilejul acestei aniversări, în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice este organizată expoziţia de carte cu genericul George Meniuc: poet, prozator, eseist – 105 ani de la naştere, care înserează opera şi critica literară a scriitorului.

Niciun comentariu: