03 martie 2023

LECTURA DE WEEKEND. REPARATORUL DE VISE de Nicolae DABIJA

În primul weekend al Primăverii, Vă recomandăm pentru lectură Reparatorul de vise: Antologie de versuri de Nicolae Dabija, născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. Autor a peste 80 de volume de poezie, proză, eseuri, Laureat a numeroase premii naţionale şi internaționale. Din 1986, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” al Uniunii Scriitorilor, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, Cultură şi Artă, membru al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi membru de onoare al Academiei Române.

„Nicolae Dabija este un elegiac împătimit, un melancolic luminos, deloc resemnat, cu o mare disponibilitate retorică. Declară că scrie poemele cu o pană de înger şi că în poeme, care nu sunt decât peisaje ale sufletului, lucrurile sunt văzute cu al treilea ochi, acela care vede nevăzutul. Cert este că, basarabeanul Nicolae Dabija, redactorul-şef al curajoasei reviste Literatura şi arta, scrie bine şi, la nevoie, schimbă elegia în pamflet politic.”  Eugen SIMION

Volumul Reparatorul de vise reprezintă o antologie de versuri scrise în perioada anilor 1975 - 2014. Autorul promovează esteticul, maximalismul etic şi afirmarea identităţii naţionale.

Aceste peisaje ale sufletului

„Toate aceste poezii nu-s decât
peisaje ale sufletului,
decât lumina ce-o-mprăştie fructul,
că vezi să-ţi scrii în preajma lui poezia,
un peisaj al sufletului:
patria, alt peisaj: dragostea,
disperarea, primăvara, copilăria – aceste peisaje
ale sufletului,
prin care noi trecem, mirându-ne: priviţi – munţii, norii,
păsările, frunzele, ne seamănă nouă…”

(fragment din poezia Aceste peisaje ale sufletului,volumul Reparatorul de vise, Nicolae DABIJA)

Antologia de versuri Reparatorul de vise poate fi împrumutată din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică, sau lecturată în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Niciun comentariu: