21 februarie 2023

PUBLICAŢII DE LUX DIN COLECŢIILE MUZEULUI MUNICIPAL „REGINA MARIA” IAŞI

Vicepreședintele Academiei Române, Excelența Sa, Victor Spinei, istoric, arheolog, doctor în istorie, în cadrul vizitei la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți de Ziua Culturii Naționale, a donat un lot de carte științifică (enciclopedii, monografii, dicţionare, studii, etc.)  pentru studenții și profesorii USARB. 

Menţionăm două albume excepţionale de la Grupul Editorial DAR Development Publishing, Bucureşti, 2022, lucrări care fac parte din publicaţiile Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi.

  • Maria - Portret de Regină. Marie Portrait of a Queen, Dar Publishind, Bucureşti, 2022. 

Acest volum al albumului, pune sub semnul descoperirii şi al regăsirii unor crâmpeie din viaţa suveranei Maria. Publicaţia reuneşte studii completate de un număr mare de fotografii inedite din colecţia Muzeului Municipal „Regina Maria” şi a Muzeului Naţional Peleş, care o surprind pe regină în ipostaza de mamă, de mamă a răniţilor, în ipostaza de artistă şi de susţinătoare a cauzei naţionale a românilor.

  • Iaşii şi încoronarea de la Alba-Iulia semnificaţiile unor distincţii 1921-1922-1933. Iast et le couronnement d'Alba Iulia le sent de certaines distinctions 1921-1922-1933, Dar Publishind, Bucureşti, 2022.

Albumul conţine imagini ale monumentelor istorice laice şi religioase, monumente de for public, documente şi sigolii. Albumul reprezintă şi un instrument de popularizare, în rândurile publicului larg, a unor fapte istorice care s-au aflat mai puţin în atenţia specialiştilor, iar, pe de altă parte, conţinutul său decriptează sensul fiecărui distincţii pe care Iaşul a primit-o în anii 1921, 1922 şi 1933.

Niciun comentariu: