17 februarie 2023

LECTURA DE WEEKEND. FRAIERUL de Claudia PARTOLE

„Adolescenţa este vârsta cea mai rebelă, vârsta căutărilor, rătăcirilor, erorilor dar şi cea mai frumoasă vârstă, vârsta îndrăgostirii.”
Claudia PARTOLE

În acest weekend, Vă recomandăm să lecturaţi noul roman semnat de Claudia Partole, Fraierul, publicat în 2021 la Chişinău, Editura Lumina, selectată în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Programului de lectură „Chişinăul citeşte”, categoria adolescenţi.

„Fraierul” este povestea unui tânăr pus să-şi transforme caracterul în personalitate. În labirintul feţelor multiple şi ascunse ale cunoaşterii de sine, în constelaţia zodiacală fragilă şi complexă a adolescenţei, tânărul se aşază confortabil ca într-o lume a propriilor alegeri şi hotărâri. În orizontul şi-n limitele acestei lumi, protagonistul cărţii îşi caută chemarea. Se distanţează de ceilalţi. Renunţă la tutelă în favoarea libertăţii sale jinduite. Acum, sentimentul de ataşament e valabil doar pentru justificarea senzaţiei sale de libertate şi de plutire. Pune în iluzie lumea marilor sale ambiţii. Cedează închipuirilor fără temei şi ia fantasma vârstei ca pe cea mai frumoasă realitate a tuturor posibilităţilor omeneşti. Doar că atunci când îşi descoperă sentimentul încăpăţânării de a fi adult cu orice preţ, înţelege o altă realitate, care nu este numai năzuinţa îndârjirii sale, e chiar viaţa lui, existenţa însăşi.

„Fraierul” este o reverberaţie tematică a „Rebelei”, „fratele geamăn”, romanul congenerilor proiectați identitar şi temerar, cu instrumentele artei narative, în situaţii-limită semnificative pentru actul creşterii şi afirmării pe harta existenţei adolescentine…”Adrian Ghicov, doctor habilitat, profesor universitar

Romanul poate fi împrumut la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Niciun comentariu: