19 octombrie 2022

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2022

„Îmi pare că, împreună, nu putem face nimic mai bun decât acest lucru, acest act, care ne uneşte şi, în aceeaşi măsură, ne desparte: scrisul.”
Annie Ernaux şi Marc Marie în romanul Paradoxul fotografiei, Pandora M, 2006
Annie Ernaux
Annie Ernaux, scriitoare de origine franceză, a fost destinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură 2022, care i-a fost acordat „pentru curajul și acuitatea clinică cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”. Ea este a 17-a femeie care a primit acest prestigios premiu dintr-un total de 119 laureați pentru literatură și primul laureat francez după Patrick Modiano, în 2014.

Opera sa literară este în esență autobiografică. În 1974, Ernaux a publicat primul ei roman autobiografic Les Armoires vides. Au urmat romanele: Ce qu'ils disent ou rien, La femme gelée, L'evenement, Je ne suis pas sortie de ma nuit, Mémoire de fille etc. 

În 1984 Annie Ernaux a primit Prix Renaudot pentru La Place, Paris, Gallimard (1983), care poate fi lecturat în revista Иностранная литература, nr. 3 1986, în sala de lectură nr.2 Ştiinţe Filologice. În sala de lectură nr. 4 Documente în limbi străine, aveţi posibilitatea de a studia revista Forum: For Modern Language Studies, în care sunt inserate articole despre activitatea literară a scriitoarei Annie Ernaux. Revista face parte din Colecţia Journal Donation Project (SUA).

Niciun comentariu: