05 februarie 2022

LECTURA DE WEEKEND. BUNICA MI-A ZIS SĂ-ŢI SPUN CĂ-I PARE RĂU de Fredrik BACKMAN

„Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viaţa pentru ce vom avea de îndurat.”
Horațiu MĂLĂELE

Fredrik Backman este editorialist, blogger şi unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărţile sale au fost traduse în peste treizeci şi cinci de limbi. Trăieşte la Stockholm împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi.

Cartea „Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău” (Bucureşti: Editura ART, 2020) este unul dintre romanele sale de succes, care a fost publicat pentru prima dată în 2013 în Suedia. În 2015 este tradusă şi în limba engleză „My Grandmother Asked Me to Tell You She's Sorry”.

„Ia-ţi cu tine şerveţelele atunci când începi să citeşti „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, dar ia-ţi şi simţul umorului. Este genul acela de roman pe care dacă-l ratezi, n-o să ţi-o ierţi niciodată”, - menţionează Business Inside.

Eroina principală a cărţii este Elsa, o fetiţă adorabilă de şapte ani, aproape opt, foarte inteligentă şi curioasă, mult prea matură pentru vârsta ei, care o face să fie diferită, dar şi marginalizată. Singura care o înţelege şi care-i cultivă aplombul este bunica, în vârstă de şaptezeci şi şapte de ani, fost medic în zone calamitate, privită la rândul ei de ceilalţi drept o nebună excentrică.

Pentru că „toţi copiii au nevoie de supereroi”, bunica inventează pentru Elsa poveşti unde toată lumea este diferită şi nimeni nu trebuie să fie normal, iar scopul este să o pregătească pentru ceea ce urmează să afle şi să i se întâmple în viaţă. Personajele din poveştile bunicii – care se dovedesc a fi nimeni alţii decât vecinii ei de bloc – îi vor fi alături în evenimentele care o vor lua cu asalt.

Acest roman, care demolează clişeele privind normalitatea, îi va inspira negreşit pe bunici în relaţia cu nepoţii lor şi va încânta cititorii de toate vârstele. „Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău”este o carte despre diversitate şi acceptare.

„O carte înduioşătoare, amuzantă şi inteligent scrisă.”
Kirkus REVIEWS

Cartea „Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău” poate fi împrumutată la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.



Niciun comentariu: