31 decembrie 2021

OBICEIURI DE CRĂCIUN ŞI ANUL NOU

Ultima lună a anului, numită popular Undrea, este plină de evenimente religioase, de datini şi obiceiuri de iarnă din vechime, care au rezistat scurgerii timpului. De Crăciun şi Anul Nou parcurgem un întreg ritual de asemenea tradiţii, între care se detaşează colindele, cântecele de stea, diversele urături şi strigături de Pluguşor, care variază de la o regiune la alta, ba chiar de la un sat la altul.

În acest context sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică Vă propune expoziţia de carte „Obiceiuri de Crăciun”, care prezintă semnificaţia, descrierea şi repartiţia geografică a unui număr mare de reprezentări mitice, tradiţii şi obiceiuri de iarnă, personificări atmosferice şi meteorologice, precum şi cele mai vechi şi artistice colinde, urături de pe întreg teritoriul ţării împletite înt-un şirag de poveşti spuse la gura sobei şi de numeroase idei pentru a împodobi bradul.

Expoziţia „Obiceiuri de Crăciun” poate fi consultată în sala de împrumut nr. 1 Documente ştiintiţice şi beletristică a BŞ USARB sau accesând linkul




Niciun comentariu: