03 octombrie 2021

LECTURA DE WEEKEND. PROFESORUL DE SUCCES: 59 de principii de pedagogie practică de Ion-Ovidiu PÂNIŞOARĂ

 „Profesorii de succes sunt cei care îi fac pe elevi să plece de la şcoala cu zâmbetul pe buze şi să se întoarcă fericiţi a doua zi.”
(Ion-Ovidiu Pânişoară)

Profesorul are un rol esenţial în viaţa elevilor. Abilităţile profesionale şi însuşirile de personalitate au repercusiuni profunde în inima discipolilor încă mulţi ani după terminarea studiilor.

Procesul de învăţământ are parte de fiecare dată de circumstanţe unice, astfel încât activitatea didactică este în mare măsură o activitate de creaţie.

Autorul cărţii „Profesorul de succes: 59 de principii de pedagogie practică” (Iaşi, Editura Polirom, 2015) Ion-Ovidiu Pânişoară propune o abordare nouă în aria ştiinţelor educaţiei şi oferă sfaturi care vin atât în sprijinul debutanţilor, cât şi al profesorilor cu experienţă. Numeroasele exemple şi experimente, ce ilustrează în egala măsură principiile pedagogice consacrate şi punctele de vedere recente, facilitează aprofundarea temelor discutate.

În lucrare se identifică o distincţie între principiile pedagogice şi cele didactice. Principiile pedagogice sunt delimitate de un triunghi al eficienţei: principiul cunoaşterii pedagogice, principiul comunicării pedagogice şi principiul creativităţii pedagogice. Autorul descrie un set de principii didactice „tradiţionale” care sunt importante şi fundamentale pentru asigurarea unei desfăşurări optime a activităţilor instructiv-educative. 

Cartea „Profesorul de succes: 59 de principii de pedagogie practică” de Ion-Ovidiu Pânişoară poate fi împrumutată la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.



Niciun comentariu: