24 septembrie 2021

LECTURA DE WEEKEND. CAMERA DE ALĂTURI de Paul GOMA

Lectura este una dintre activităţile destinate tuturor. Preferinţele proprii, deseori, sunt asociate cu personalitatea noastră. Atât romanele, cât şi volumele de proză scurtă reuşesc să abordeze teme ale realităţii actuale prin metode originale şi captivante.

Săptămâna aceasta Vă propunem pentru lectură volumul de proză scurtă „Camera de alături” semnat de Paul Goma (Oradea, Editura Ratio et Revelatio, 2015), scriitor român şi disident anticomunist, stabilit la Paris. Volumul a fost scris în 1968 şi reprezintă cartea de debut al scriitorului.

Prima parte a cărţii cuprinde momente ale copilăriei, secvenţe ale inocenţei contrariate de întâmplările vieţii. Cea de-a doua parte a cărţii se caracterizează prin diversitatea temelor şi a personajelor. Mediile sociale sunt destul de diferite (un birou de funcţionari, şantierul, închisoarea, suburbia), protagoniştii sunt, aproape invariabil, tineri la cumpăna maturităţii, suferind acut de singurătate şi de imposibilitatea de a se integra firesc într-o ţesătură de relaţii sociale.

„[...]O carte care re-debutează la 47 de ani de la ieşirea sa timidă în lume, pentru a-şi întâlni, în sfârşit, cititorii, carte în care „îl descoperi pe scriitorul deja format, imediat bun de tradus... cu temele sale preferate: libertate, adevăr, dreptate, iubire, experienţă concentraţionară, cu personaje vii, credibile, memorabile.[...]” (Flori Bălănescu)

Volumul de proză scurtă „Camera de alături” poate fi  împrumutat la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a BŞ USARB.



Niciun comentariu: