11 iunie 2021

LECTURA DE WEEKEND. TATĂL CELUILALT COPIL de Parinoush SANIEE

„Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc şi nu se cunosc pentru că nu comunică.”
 (Martin Luther King)

Povestea romanului „Tatăl celuilalt copil” (Iaşi, Editura Polirom, 2013) de Parinoush Saniee, conturează prin ochii a două personaje, viaţa unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiţia.

Personajul principal este Shahab, iar aniversarea a douăzeci de ani îi oferă prilejul să-şi revadă copilaria, marcată de conflictele provocate în familie, de refuzul lui de a vorbi şi de relaţia tensionată cu părintele său. În momentul în care muţenia lui Shahab este interpretată de adulţii din jur drept simptom al deficienţelor mintale, neajunsurile existente între membrii familiei se acutizează tot mai mult. Shahab îşi pierde treptat încrederea în sine, ajungând la concluzia că a eşuat în datoria filială şi că nu este, de fapt, copilul tatălui său.

Tatăl lui Shahab, Naser, este convins că datoria sa faţă de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorând nevoile afective ale soţiei şi copiilor. Maryam, mama lui Shahab, este nevoită să îşi sacrifice viaţa profesională pentru a se ocupa de casă şi de cei trei copii, iar sentimentele de neîmplinire care o macină, îi umbresc viaţa de familie.

Romanul „Tatăl celuilalt copil”, semnat de Parinoush Saniee poate fi împtumutat pentru lectură la domiciliu din sala de împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.


Niciun comentariu: