19 octombrie 2020

LOUISE GLUCK, POETĂ AMERICANĂ, LAUREATĂ A PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2020

„Originalitatea lui Glück nu este atât de mult în modul în care ea vede, ci în ceea ce vede, iar deschiderea ei îi permite să observe lucruri pe care cititorii le-ar putea trece cu vederea.” 
Herman Sutter

Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură 2020 a devenit scriitoarea Louise Gluck, cunoscută ca poetă, eseistă americană, profesor la mai multe instituţii de învăţământ din America, între care şi Universitatea Yale. Motivaţia Comitetului Nobel de la Stockholm fiind: „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu frumusețe austeră, face ca existența individuală să devină universală”. Louise Glück (22 aprilie 1943) s-a născut în New York și a crescut pe Long Island. A studiat la Sarah Lawrence College şi la Universitatea Columbia. A debutat în 1968 cu „Firstborn” (Primul născut) și a fost rapid aclamată drept unul dintre cei mai proeminenți poeți din literatura contemporană americană.
În sala de lectură nr. 2 Ştiinţe filologice puteţi lectura poeziile scriitoarei în revista Иностранная литература din 2004, nr. 4.


Mai multe informaţii despre viaţa şi activitatea Louisei Gluck, referinţe critice, recenzii pot fi obţinute, accesând Baza de date EBSCO în spaţiile Bibliotecii Ştiinţifice USARB.

Link-urile:

Niciun comentariu: