08 decembrie 2015

George Enescu, Colecţia Muzica Viva, Vol.III

   Lucrarea George Enescu, semnată de Grigore Constantinescu, deschide portalul muzicii pentru cea mai deseamă întîlnire cu astrul sonor George Enescu. Cine ar putea spune că ştie tot ce înseamnă, tot ce a făcut şi a lăsat moştenire marele Orfeu Moldav?
   Pe spirală suitoare a propriilor căutări, călătoria enesciană începe undeva la finele veacului XIX şi continuă spre viitorul timpului nostru. Ascultăm, citim, descoperim fără odihnă, fără orgolii, fără a face vreun gest definitiv. Nu este mult, nu este puţin, ci doar un exerciţiu de admiraţie fără sfîrşit dacă citiţi cartea de la sala de împrumut nr.3 Documente muzicale.

…[George Enescu] s-a ridicat dintre bunii moldoveni din părţile de sus, pline de trecut şi de poezie, un copil care a minunat pe cei mai mari cunoscători ai unei arte pe care o avea din instinct. Şi din copil s-a făcut tânărul, veşnicul tânăr, nou ca în ziua dintâi, când  a înviorat strunele vioarei cu atingerea sufletului. În sentimentele care merg către dânsul e însă şi acela care se îndreaptă către bunul fiu al naţiei patriei sale. Oriunde şi oricând, la masa unde-şi scrie compoziţiile, oricare i-ar fi subiectul, la căpătâiul răniţilor în cruntul război sau în triumfalele lui călătorii în largul lumii, fermecătorul tuturor oamenilor a rămas român. Şi, cum faima sa ne-o întinde nouă, noi avem datoria să-i dăm lui toată recunoştinţa noastră.”
Nicolae IORGA

Niciun comentariu: