01 mai 2016

FOLCLOR PASCAL

 foto Paşte
  Sărbătoarea Sfintelor Paşti rămîne una din cele mai importante sărbători creştine.  Fiecare popor îşi are propriile tradiţii şi obicieuri de Paşti, chiar dacă în esenţă se sărbătoreşte acelaşi lucru, învierea Domnului Isus Hristos.
   Expoziţiile de carte şi publicaţii periodice organizate în Serviciul Comunicarea colecţiilor „Credinţă şi Lumină” (sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică), „Folclor Pascal” (săla de împrumut nr.2 Documente didactice), „Cîntece Pascale” (sala de împrumut nr. 3 Documente muzicale) urmăresc scopul de a vă informa despre datinile şi obiceiurile  la români privind sărbătoarea Paştelui:
  • Vopsitul ouălor -  se face în joia din săptămîna dinaintea Paştelui şi niciodată vinerea;
  •  Masa de sărbătoare are semnificaţie ritualică şi se desfăşoara după reguli ancestrale. De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească pasca,  oule roşii (simbol al renaşterii) şi mielul. Totodata, exista obiceiul ca mesenii să poarte haine noi, ca omagiu pentru această sărbătoare, dar şi pentru a sublinia curăţirea sufletului şi a trupului;
  • Ciocnitul ouălor -  se face după nişte reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, barbatul mai în vîrstă ciocneşte capul oului ţinut în mîna de partener şi rosteşte formula "Hristos a înviat", la care i se va răspunde "Adevărat a înviat!";
  • Dimineaţa în duminica de Paşti la ţărani, exista obiceiul ca să îşi spele faţa cu apă neîncepută, în care au pus un ou roşu. Se spune ca vor fi frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.
Fie ca această Sfîntă zi de Paşte să fie o binecuvîntare pentru familiile, rudele şi prietenii dumneavoastră. Hristos a Înviat!

Niciun comentariu: