22 aprilie 2016

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTURILOR DE AUTOR

   Cărţile, în toate formele lor, joacă un rol decisiv în formarea omului. Ca simboluri globale ale progresului social, cărţile pentru studiu şi lectură au devenit ţinte pentru cei care denigrează cultura şi educaţia, care resping dialogul şi toleranţa.
foto expoziţie Promovarea lecturii, publicării şi a drepturilor de autor   Consiliul general al UNESCO a hotărît decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea a trei mari scriitori: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prin această zi UNESCO îşi propune să promoveze lectura, publicarea şi protecţia drepturilor asupra proprietăţii intelectuale prin intermediul drepturilor de autor. Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.
   În Republica Moldova, ca şi în România, această zi se sărbătoreşte concomitent cu Ziua bibliotecarului. Cu această ocazie în sala de lectură nr.1 Ştiinţe socioumanistice şi economice este organizată expoziţia tematică: Promovarea lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. Expoziţia cuprinde documente oficiale, monografii, reviste.
 

Niciun comentariu: